Friday 21 June 2013

Snow Almond


Sumber : googles

Snow Almond

Bahan A
110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi..jika tiada,boleh guna esen vanila
1/2 bj kuning telur

Bahan B
110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]- boleh ganti dngn cornflakes kisar
1 sdb coffeemate atau susu tepung biasa
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam

Bahan Hiasan/ serbuk roti putih [breadcrumb], coklat masakan


Cara-cara:-

1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.

2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.

3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan..boleh potong segiempat ..

4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.

5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih


Jika lembik,tambahkan tepung sedikit-sedikit sehingga mudah diterap.

Snow Almond


Sumber : googles

Snow Almond

Bahan A
110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi..jika tiada,boleh guna esen vanila
1/2 bj kuning telur

Bahan B
110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]- boleh ganti dngn cornflakes kisar
1 sdb coffeemate atau susu tepung biasa
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam

Bahan Hiasan/ serbuk roti putih [breadcrumb], coklat masakan


Cara-cara:-

1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.

2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.

3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan..boleh potong segiempat ..

4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.

5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih


Jika lembik,tambahkan tepung sedikit-sedikit sehingga mudah diterap.