Tuesday 28 May 2013

Kek Pelangi kukus



sumber : googles
BAHAN-BAHANNYA

1 cwn butter / minyak / marjerin (pilih salah satu)
3/4 cwn gula kastor
1 1/2 tepung gandum
3 biji telur
1/4 srikaya
1/4 susu manis
sedikit baking powder
sedikit esen vanila
sedikit ovelet
7 pewarna makanan yg pelbagai kaler


CARA-CARA BUAT :

Mula-mula cam biasa,pukul (pakai mixer,bukan pakai rotan), butter & gula kastor sampai kembang..(time bulan mengambang sy pakai butter tp bulan gelap sy pakai minyak makan tp paling best pakai minyak jagung,sbb tdk berminyak).
Kemudian,masukkan telur, pukul lagi hingga sebati.kemudian masukkan tepung beserta serbuk baking,vanila & ovelet..(kalau tiada ovelet bulih jg).Masukkan srikaya & susu manis (boleh guna susu cair,atau susu anak pun bulih kalau kecemasan)..gaul sampai sebati.

Bahagikan kepada 7 adunan & darabkan kepada warna-warna yg berlainan..ambil loyang ukuran 3 inci tinggi dan 7 inci panjang,lapik dgn kertas minyak atau lengser dgn marjerin..isikan tepung yg berlainan warna tadi secra bergilir-gilir..curah ja atasnya & ayak2kan loyang supaya tepung tu memenuhi ke segenap sudut loyang (bahasa aras tinggi ni..!).

Bungkus dgn kertas foil & bulih kukus selama 1 jam atau hingga msk..cucuk tengah2 kek utk memastikan sdh masak atau belum..kalau ada lg tepung2 melekit & melakat d kayu tu maknanya lum masak..tapi biasanya 1 jam ja masak sudah tu.Tiada kertas foil bulih guna cara urang kampung seperti sy buat iaitu bungkus tutup kukusan dgn tuala dn tutup seperti biasa..ini untuk mengelakkan titisan air jatuh atas kek,spya kek tidak mengggerutu.

Yeah..bulih dihidang & dimakan..


INFO CHEF AMATUR :
1. Bila mengukus apa saja,pastikan,air mendidih dulu baru masukkan benda yg mo dikukus..
2. Jaga air kukusan kering nanti terbakar dapur kesayangan kamurang..
3. Resepi ini boleh menggunakan satu warna seperti hijau atau kuning susu dn masukan hirisan hawflakes..




Kek Pelangi kukus



sumber : googles
BAHAN-BAHANNYA

1 cwn butter / minyak / marjerin (pilih salah satu)
3/4 cwn gula kastor
1 1/2 tepung gandum
3 biji telur
1/4 srikaya
1/4 susu manis
sedikit baking powder
sedikit esen vanila
sedikit ovelet
7 pewarna makanan yg pelbagai kaler


CARA-CARA BUAT :

Mula-mula cam biasa,pukul (pakai mixer,bukan pakai rotan), butter & gula kastor sampai kembang..(time bulan mengambang sy pakai butter tp bulan gelap sy pakai minyak makan tp paling best pakai minyak jagung,sbb tdk berminyak).
Kemudian,masukkan telur, pukul lagi hingga sebati.kemudian masukkan tepung beserta serbuk baking,vanila & ovelet..(kalau tiada ovelet bulih jg).Masukkan srikaya & susu manis (boleh guna susu cair,atau susu anak pun bulih kalau kecemasan)..gaul sampai sebati.

Bahagikan kepada 7 adunan & darabkan kepada warna-warna yg berlainan..ambil loyang ukuran 3 inci tinggi dan 7 inci panjang,lapik dgn kertas minyak atau lengser dgn marjerin..isikan tepung yg berlainan warna tadi secra bergilir-gilir..curah ja atasnya & ayak2kan loyang supaya tepung tu memenuhi ke segenap sudut loyang (bahasa aras tinggi ni..!).

Bungkus dgn kertas foil & bulih kukus selama 1 jam atau hingga msk..cucuk tengah2 kek utk memastikan sdh masak atau belum..kalau ada lg tepung2 melekit & melakat d kayu tu maknanya lum masak..tapi biasanya 1 jam ja masak sudah tu.Tiada kertas foil bulih guna cara urang kampung seperti sy buat iaitu bungkus tutup kukusan dgn tuala dn tutup seperti biasa..ini untuk mengelakkan titisan air jatuh atas kek,spya kek tidak mengggerutu.

Yeah..bulih dihidang & dimakan..


INFO CHEF AMATUR :
1. Bila mengukus apa saja,pastikan,air mendidih dulu baru masukkan benda yg mo dikukus..
2. Jaga air kukusan kering nanti terbakar dapur kesayangan kamurang..
3. Resepi ini boleh menggunakan satu warna seperti hijau atau kuning susu dn masukan hirisan hawflakes..