Tuesday 28 May 2013

Tiramisu triffle ala Araz



SUMBER : ARAZ
BAHAN-BAHANNYA :

- Buah-buahan ( ikut suka,buah segar atau dalam tin)

- whipping cream

- cream cheese

- gula icing

- Filling buah-buahan2 (boleh dapat di kedai bahan kek & roti)

- Coklat choki2

- Biskut lady's finger (biskut tiramisu)

- Air nescafe


CARA-CARANYA :

1. Pukul cheese,whipping cream & gula icing hingga jadi smooth mcm krim putar( tahap kemanisan,ikut suka masing2). ketepikan.
2. Sediakan bekas,paling baik guna gelas tinggi yang jernih..masukkan biskut tiramisu yg telah dicelupkan ke dalam air nescafe,kemudian masukkan atasnya cream putar tadi,masuk buah,cream putar,filling, cream putar dan atas sekali coklat choki2 sehingga melitupi bahagian atas keseluruhan..tabur kacang sebagai hiasan..sejukkan dlm peti sejuk selama 2 jam dan boleh dimakan.. (dalam gambar di atas sy buat agak simple sebab untuk jualan hehe..kalau buat sendiri, kreatifkan lagi layer2 tiramisu atau triffle ni k..)

Tiramisu triffle ala Araz



SUMBER : ARAZ
BAHAN-BAHANNYA :

- Buah-buahan ( ikut suka,buah segar atau dalam tin)

- whipping cream

- cream cheese

- gula icing

- Filling buah-buahan2 (boleh dapat di kedai bahan kek & roti)

- Coklat choki2

- Biskut lady's finger (biskut tiramisu)

- Air nescafe


CARA-CARANYA :

1. Pukul cheese,whipping cream & gula icing hingga jadi smooth mcm krim putar( tahap kemanisan,ikut suka masing2). ketepikan.
2. Sediakan bekas,paling baik guna gelas tinggi yang jernih..masukkan biskut tiramisu yg telah dicelupkan ke dalam air nescafe,kemudian masukkan atasnya cream putar tadi,masuk buah,cream putar,filling, cream putar dan atas sekali coklat choki2 sehingga melitupi bahagian atas keseluruhan..tabur kacang sebagai hiasan..sejukkan dlm peti sejuk selama 2 jam dan boleh dimakan.. (dalam gambar di atas sy buat agak simple sebab untuk jualan hehe..kalau buat sendiri, kreatifkan lagi layer2 tiramisu atau triffle ni k..)