Monday 24 June 2013

AMPAP DAGING


(GAMBAR TAK DAPAT UPLOAD SEBAB TAK SEMPAT GAMBAR..DAH LICIN BARU TERINGAT..NEXT TIME LA K)

Sumber : My Babah

BAHAN-BAHAN :

Sekilo daging
2 biji (bukan ulas ye,) bawang putih (pecah2kan sedikit
5 cm halia muda (tumbuk)
5 batang serai (pecahkan hujung)
cili padi/ cili api
air
asam arui2 (sejenis asam yg dibuat dari buah kandis)..jika tiada boleh guna asam keping, lagi masam lagi sedap
Garam
ajinomoto


CARA MASAK :

Hiris daging macam hirisan nak masak kari, masukkan dalam periuk bersama dengan semua bahan..Masak sehingga daging lembut dan biarkan airnya tinggal sedikit..Sipa..boleh makan...

INFO :
1... Gunakan daging yg ada lemak-lemak sikit..sedap mengancam..
2... Ampap ni rasanya, sedikit masin,masam dan pedas..

AMPAP DAGING


(GAMBAR TAK DAPAT UPLOAD SEBAB TAK SEMPAT GAMBAR..DAH LICIN BARU TERINGAT..NEXT TIME LA K)

Sumber : My Babah

BAHAN-BAHAN :

Sekilo daging
2 biji (bukan ulas ye,) bawang putih (pecah2kan sedikit
5 cm halia muda (tumbuk)
5 batang serai (pecahkan hujung)
cili padi/ cili api
air
asam arui2 (sejenis asam yg dibuat dari buah kandis)..jika tiada boleh guna asam keping, lagi masam lagi sedap
Garam
ajinomoto


CARA MASAK :

Hiris daging macam hirisan nak masak kari, masukkan dalam periuk bersama dengan semua bahan..Masak sehingga daging lembut dan biarkan airnya tinggal sedikit..Sipa..boleh makan...

INFO :
1... Gunakan daging yg ada lemak-lemak sikit..sedap mengancam..
2... Ampap ni rasanya, sedikit masin,masam dan pedas..