Wednesday 3 July 2013

ASAM MASIN PERUT IKAN



Ni salah satu menu kegemaran sy..tapi ramai juga orang tak pandai makan organ dalaman especially perut ikan..Satu tips nak masak perut ikan pastikan fresh..baru sedap.kalau tak pandai bersihkan perut ikan,cari yg sdh bersih sedia..kalau di psr Tuaran ada..tak tau pula tmpt lain..perut ikan ni trmasuk,telur,telur muda,hati dan usus yg sdh dibersihkan..(hati2 jngn sampai hempedu pecah smasa proses menbersihkan)..

BAHAN-BAHANNYA :

- 300 gm Perut ikan besar

- Tumbuk 2 ulas bwg putih, 2 ulas bwng merah, 1 cm halia, 2 cm kunyit, sebatang serai,2 keping asam keping,sedikit garam dan aji. (jika suka, boleh masukkan lada)

CARA-CARANYA :

Didihkan air,masukkan semua bahan tumbuk,garam & aji.sesuaikan rasanya..kemudian masukkan perut ikan..masak selama lebih kurang 20 minit atau sehingga masak..biarkan airnya tinggal sedikit spya kuah lebih pekat. Ok selamat mencuba..

ASAM MASIN PERUT IKAN



Ni salah satu menu kegemaran sy..tapi ramai juga orang tak pandai makan organ dalaman especially perut ikan..Satu tips nak masak perut ikan pastikan fresh..baru sedap.kalau tak pandai bersihkan perut ikan,cari yg sdh bersih sedia..kalau di psr Tuaran ada..tak tau pula tmpt lain..perut ikan ni trmasuk,telur,telur muda,hati dan usus yg sdh dibersihkan..(hati2 jngn sampai hempedu pecah smasa proses menbersihkan)..

BAHAN-BAHANNYA :

- 300 gm Perut ikan besar

- Tumbuk 2 ulas bwg putih, 2 ulas bwng merah, 1 cm halia, 2 cm kunyit, sebatang serai,2 keping asam keping,sedikit garam dan aji. (jika suka, boleh masukkan lada)

CARA-CARANYA :

Didihkan air,masukkan semua bahan tumbuk,garam & aji.sesuaikan rasanya..kemudian masukkan perut ikan..masak selama lebih kurang 20 minit atau sehingga masak..biarkan airnya tinggal sedikit spya kuah lebih pekat. Ok selamat mencuba..