Saturday 6 July 2013

KETAM TELUR MASIN



BAHAN-BAHANNYA :

- 10 EKOR KETAM

- SEDIKIT BUTTER UTK MENUMIS

- 4 ULAS BAWANG PUTIH DAN SETENGAH INCI HALIA (HIRIS NIPIS)

- 2 SUDU BESAR SUSU MANIS

- 5 BIJI TELUR MASIN (KUNINGNYA SAHAJA)

- DAUN KARI & SEDIKIT REMPAH KARI JIKA SUKA

- 1 SUDU TEH TEPUNG JAGUNG yg dibancuh dgn sedikit air

- GARAM DAN AJI..


CARA-CARANYA :

1. Rebus atau goreng ketam..alihkan..

2. Cairkan sedikit butter,tumis halia dan bawang putih, naik bau,masukkan daun kari & serbuk kari..tumis hingga naik bau, masukkan sedikit air, susu manis,kuning telur masin yg sdh dilecek, garam,aji..naik bau..masukkan sedikit tepung jagung..mendidih,masukkan ketam..gaul rata...boleh hidang..(jika suka boleh campur cili padi semasa menumis)..

KETAM TELUR MASIN



BAHAN-BAHANNYA :

- 10 EKOR KETAM

- SEDIKIT BUTTER UTK MENUMIS

- 4 ULAS BAWANG PUTIH DAN SETENGAH INCI HALIA (HIRIS NIPIS)

- 2 SUDU BESAR SUSU MANIS

- 5 BIJI TELUR MASIN (KUNINGNYA SAHAJA)

- DAUN KARI & SEDIKIT REMPAH KARI JIKA SUKA

- 1 SUDU TEH TEPUNG JAGUNG yg dibancuh dgn sedikit air

- GARAM DAN AJI..


CARA-CARANYA :

1. Rebus atau goreng ketam..alihkan..

2. Cairkan sedikit butter,tumis halia dan bawang putih, naik bau,masukkan daun kari & serbuk kari..tumis hingga naik bau, masukkan sedikit air, susu manis,kuning telur masin yg sdh dilecek, garam,aji..naik bau..masukkan sedikit tepung jagung..mendidih,masukkan ketam..gaul rata...boleh hidang..(jika suka boleh campur cili padi semasa menumis)..