Saturday 13 July 2013

SOTONG BAKAR BEREMPAH



sumber : majalah rasa


Bahan-bahan:

Ikan atau sotong
4 s/b cili mesin
1/2 labu bwg besar - kisar
1 ulas bwg putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
1 s/b rempah kari ikan
Air asam jawa
Garam dan gula
Sdkt minyak - tumis
Daun pisang secukupnya (sy tak guna...)
Aluminium foil

- sotong dibersihkan dengan air asam/asam gelugor untuk menghilangkan rasa hanyir...
- Tumis semua bahan kisar bersama cili giling dan rempah kari hingga garing, masukkan air asam jawa, garam, gula secukup rasa, sesuaikan rasa masin, masam dan manis.

- Di dalam kuali, lapik 2-3 helai daun pisang, letakkan ikan yang telah digaul dengan separuh bahan yang telah ditumis tadi, tutup dengan daun pisang(macam bungkus la ikan tu, so wap tak keluar). Masak pada api sederhana hingga ikan masak.
- Bila ikan dah masak, angkat dan letak lagi separuh sambal td dan sedia dihidang..

***(kalau tak guna daun pisang...letak sedikit butter pada aluminium foil.letak sambal,ikan,sambal atas ikan dan tutup foil. letak atas pemanggang atau kali leper,tutup dan panggang seperti biasa..dh msk, letak separuh sambal atas ikan..)

SOTONG BAKAR BEREMPAH



sumber : majalah rasa


Bahan-bahan:

Ikan atau sotong
4 s/b cili mesin
1/2 labu bwg besar - kisar
1 ulas bwg putih - kisar
1/2 inci halia - kisar
1 s/b rempah kari ikan
Air asam jawa
Garam dan gula
Sdkt minyak - tumis
Daun pisang secukupnya (sy tak guna...)
Aluminium foil

- sotong dibersihkan dengan air asam/asam gelugor untuk menghilangkan rasa hanyir...
- Tumis semua bahan kisar bersama cili giling dan rempah kari hingga garing, masukkan air asam jawa, garam, gula secukup rasa, sesuaikan rasa masin, masam dan manis.

- Di dalam kuali, lapik 2-3 helai daun pisang, letakkan ikan yang telah digaul dengan separuh bahan yang telah ditumis tadi, tutup dengan daun pisang(macam bungkus la ikan tu, so wap tak keluar). Masak pada api sederhana hingga ikan masak.
- Bila ikan dah masak, angkat dan letak lagi separuh sambal td dan sedia dihidang..

***(kalau tak guna daun pisang...letak sedikit butter pada aluminium foil.letak sambal,ikan,sambal atas ikan dan tutup foil. letak atas pemanggang atau kali leper,tutup dan panggang seperti biasa..dh msk, letak separuh sambal atas ikan..)