Tuesday 9 July 2013

SATE GORENG


Ini adalah resepi rahsia perapan adik saya Azmie jaafar..memang terbukti sedap dan ramai peminat sate buatan beliau..kalau dia mem barbeque memang dtunggu2..sbb sedap..akhirnya bkn rahsia lagi..sy kongsikan di sini..kalau malas bakar goreng dahulu..tetapi api yg perlahan k..tapi lebih sedap bakarla..dah namanya sate ..:-)

BAHAN-BAHANNYA ;

1 kilo Daging atau isi ayam- hiris nipis2..jika suka tebal..rebus dulu (boleh juga utk organ2 lain seperti hati,perut dan sebagainya)

harga seringgit rempah sate,1 sudu teh garam, 3 sudu tehserbuk kunyit,sedikit gula merah,kicap manis,sedikit asam jawa (BAHAN A)

1 inci halia, 3 batang serai,2 biji buah keras,5 ulas bawang merah,7 ulas bawang putih,(kisar halus)(BAHAN B)


CARA-CARANYA :

Perap daging dengan bahan A dan B selama 3 jam ..kemudian goreng atau bakar..



SATE GORENG


Ini adalah resepi rahsia perapan adik saya Azmie jaafar..memang terbukti sedap dan ramai peminat sate buatan beliau..kalau dia mem barbeque memang dtunggu2..sbb sedap..akhirnya bkn rahsia lagi..sy kongsikan di sini..kalau malas bakar goreng dahulu..tetapi api yg perlahan k..tapi lebih sedap bakarla..dah namanya sate ..:-)

BAHAN-BAHANNYA ;

1 kilo Daging atau isi ayam- hiris nipis2..jika suka tebal..rebus dulu (boleh juga utk organ2 lain seperti hati,perut dan sebagainya)

harga seringgit rempah sate,1 sudu teh garam, 3 sudu tehserbuk kunyit,sedikit gula merah,kicap manis,sedikit asam jawa (BAHAN A)

1 inci halia, 3 batang serai,2 biji buah keras,5 ulas bawang merah,7 ulas bawang putih,(kisar halus)(BAHAN B)


CARA-CARANYA :

Perap daging dengan bahan A dan B selama 3 jam ..kemudian goreng atau bakar..