Tuesday 9 July 2013

SUP TUHAU & BATANG KELADI


satu lagi resepi kegemaran saya dan suami..saya ubahsuai dari resepi keladi masak asam..cuba jangan tak cuba..memang mabelles..jika suka pedas,boleh tambah cilipadi ..

BAHAN-BAHANNYA :

Seikat tuhau atau bunga kantan

daun kesum

harga rm2 batang keladi & isinya

garam & serbuk perasa & asam keping

udang segar atau isi ikan pun boleh..

CARA-CARANYA :

Tumbuk tuhau dlm lesung batu,alihkan kemudian bersihkan batang keladi dan isinya..rebus batang keladi..kemudian buang airnya,ini adalah prose menghilangkan gatal keladi..basuh sayur keladi tadi.
Dalam periuk yang berasingan, didihkan air 9sukatan ikut suka)..masukkan garam,aji dan asam serta udang atau isi ikan tadi..bila sdh mendidih, masukkan tuhau dan batang keladi ..biarkan sehingga masak..rasa asam masinnya..jika sesuai,boleh dihidangkan..

SUP TUHAU & BATANG KELADI


satu lagi resepi kegemaran saya dan suami..saya ubahsuai dari resepi keladi masak asam..cuba jangan tak cuba..memang mabelles..jika suka pedas,boleh tambah cilipadi ..

BAHAN-BAHANNYA :

Seikat tuhau atau bunga kantan

daun kesum

harga rm2 batang keladi & isinya

garam & serbuk perasa & asam keping

udang segar atau isi ikan pun boleh..

CARA-CARANYA :

Tumbuk tuhau dlm lesung batu,alihkan kemudian bersihkan batang keladi dan isinya..rebus batang keladi..kemudian buang airnya,ini adalah prose menghilangkan gatal keladi..basuh sayur keladi tadi.
Dalam periuk yang berasingan, didihkan air 9sukatan ikut suka)..masukkan garam,aji dan asam serta udang atau isi ikan tadi..bila sdh mendidih, masukkan tuhau dan batang keladi ..biarkan sehingga masak..rasa asam masinnya..jika sesuai,boleh dihidangkan..