Sunday, 26 May 2013
Ikan Basung masak lemak kari kering
BAHAN-BAHANNYA :
1 kilo Ikan basung (pilih basung yg berbentuk bulat atau tamau kata org sabah dan bersaiz sederhana hingga besar)
1 biji kelapa (ambil santan)(perah dgn sedikit air sahaja)
Serbuk kari (ikut suka kuantitinya..)
Sedikit garam,ajinomoto
Minyak utk menggoreng
Bawang bombay,bawang putih,lada hijau,serai,halia ( blend)
Cengkih,bunga lawang,kayu manis,pelaga (rempah tumis)
CARA-CARA MEMASAK:
1. Goreng ikan,jangan terlalu garing.
2. Tumis rempah tumis,naik bau saja trus masukkan bahan2 yg diblend tadi,tumis hingga agak kekuningan
3. Masukkan srbuk kari,kecilkan api,tumis kari hingga naik minyak ( kari kalau krg msk,nanti rasa mentah & tdk sedap)..jangan sampai hangus,nanti masakan jadi pahit.
4. Masukkan santan,lada hijau,garam,aji,kemudian masukkan ikan basung tadi..biarkan hingga kuah kari agak pekat dan kering..
5..Yeah boleh makan..sedap dmakan dengan nasi panas..
Ikan Basung masak lemak kari kering
BAHAN-BAHANNYA :
1 kilo Ikan basung (pilih basung yg berbentuk bulat atau tamau kata org sabah dan bersaiz sederhana hingga besar)
1 biji kelapa (ambil santan)(perah dgn sedikit air sahaja)
Serbuk kari (ikut suka kuantitinya..)
Sedikit garam,ajinomoto
Minyak utk menggoreng
Bawang bombay,bawang putih,lada hijau,serai,halia ( blend)
Cengkih,bunga lawang,kayu manis,pelaga (rempah tumis)
CARA-CARA MEMASAK:
1. Goreng ikan,jangan terlalu garing.
2. Tumis rempah tumis,naik bau saja trus masukkan bahan2 yg diblend tadi,tumis hingga agak kekuningan
3. Masukkan srbuk kari,kecilkan api,tumis kari hingga naik minyak ( kari kalau krg msk,nanti rasa mentah & tdk sedap)..jangan sampai hangus,nanti masakan jadi pahit.
4. Masukkan santan,lada hijau,garam,aji,kemudian masukkan ikan basung tadi..biarkan hingga kuah kari agak pekat dan kering..
5..Yeah boleh makan..sedap dmakan dengan nasi panas..