Monday, 24 June 2013
NGIU CHAP ( MEE SUP DAGING)
sumber : Googles
BAHAN-BAHAN
SUP UTAMA
3 ekor rangka (tulang) ayam
Ikan bilis 50g (ikan bilis)
100g taugeh soya
10g gula batu
/2 sudu teh lada putih (pepper), dihancurkan
2 biji bawang bombay, dikupas
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
5 liter air
urat daging lembu 200g
300g daging lembu batang pinang
Babat (tuala2 atau berubut) daging lembu 300g
Rempah (A)
1/2 sudu kecil lada Szechuan (fah Chiew)(penting utk bau khas sup ini),tp kdng sy guna lada hitam ja..ok juga rsnyanya..
4 biji bunga lawang
1 sudu kecil jintan putih
2 cm cekur
4 cm kayu manis
5 cm halia, pecah2kan
Perasa (B)
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1 sudu kecil gula
1 sudu besar kicap soya
1/2 sudu kecil kicap pekat
Bahan-bahan yang disertakan semasa menghidang(C)
1kg mee kuning / wantan
100gm taugeh
1/2 mangkuk kecil bawang goreng dan hirisan daun ketumbar
Untuk sos cili
5 cili kering, direndam
5 cili merah
5 biji(cili padi)
5 ulas bawang putih
1 sudu besar cuka beras
2 sudu besar jus limau
3 sudu besar air masak sejuk
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Kaedah
Untuk menyediakan stok sup, bilas dan potong rangka ayam ke beberapa bahagian. Masak air sehingga mendidih di dalam periuk yang besar. masukkan semua bahan dan masak sehingga mendidih dengan api yang sederhana. Biarkan ia mendidih selama setengah jam atau sehingga agak masak dan naik bau.
Perlahankan api dan reneh sup perlahan2. Masak selama 1 ½ jam atau sehingga stok kurang separuh dari mula2..
Tapis stok sup dan keluarkan rangka ayam dan bahan2 lain. Alihkan. Masak babat daging lembu ke dalam periuk air mendidih. Masak selama 15-20 minit. Keluarkan dan kemudian cuci babat dan buang lemak yang berlebihan. Potong babat menjadi kepingan nipis.
Masukkan pula urat dan daging lembu dalam air mendidih,masak slama 15-20 minit.
Angkat kemudian dipotong menjadi kepingan. Masukkan air bekas memasak babat,urat dan daing tadi ke dalam stok sup utama ( rangka ayam).
Panaskan minyak di dalam periuk dengan api sederhana tinggi. Apabila panas, tambah halia dan kacau selama 20- 30 saat.
Tambah baki bahan-bahan (A). Goreng sehingga wangi.
Tuang dalam stok sup dan masak sehingga mendidih.Masukkan daging babat,urat dan daging. Kemudian perlahankan api dan reneh selama 1 jam sehingga daging lembut. Tambah perasa B untuk sesuaikan rasa.
Untuk hidangan, masukkan mee dan taugeh ke dalam mangkuk. kemudian tuangkan sup beserta bahan2 daging tadi,bawang goreng dan hirisan daun ketumbar. makan semasa panas dengan sos cili.
Untuk sos cili
Campurkan semua bahan-bahan dalam pengisar. Kisar sehingga halus.
NGIU CHAP ( MEE SUP DAGING)
sumber : Googles
BAHAN-BAHAN
SUP UTAMA
3 ekor rangka (tulang) ayam
Ikan bilis 50g (ikan bilis)
100g taugeh soya
10g gula batu
/2 sudu teh lada putih (pepper), dihancurkan
2 biji bawang bombay, dikupas
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
5 liter air
urat daging lembu 200g
300g daging lembu batang pinang
Babat (tuala2 atau berubut) daging lembu 300g
Rempah (A)
1/2 sudu kecil lada Szechuan (fah Chiew)(penting utk bau khas sup ini),tp kdng sy guna lada hitam ja..ok juga rsnyanya..
4 biji bunga lawang
1 sudu kecil jintan putih
2 cm cekur
4 cm kayu manis
5 cm halia, pecah2kan
Perasa (B)
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1 sudu kecil gula
1 sudu besar kicap soya
1/2 sudu kecil kicap pekat
Bahan-bahan yang disertakan semasa menghidang(C)
1kg mee kuning / wantan
100gm taugeh
1/2 mangkuk kecil bawang goreng dan hirisan daun ketumbar
Untuk sos cili
5 cili kering, direndam
5 cili merah
5 biji(cili padi)
5 ulas bawang putih
1 sudu besar cuka beras
2 sudu besar jus limau
3 sudu besar air masak sejuk
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Kaedah
Untuk menyediakan stok sup, bilas dan potong rangka ayam ke beberapa bahagian. Masak air sehingga mendidih di dalam periuk yang besar. masukkan semua bahan dan masak sehingga mendidih dengan api yang sederhana. Biarkan ia mendidih selama setengah jam atau sehingga agak masak dan naik bau.
Perlahankan api dan reneh sup perlahan2. Masak selama 1 ½ jam atau sehingga stok kurang separuh dari mula2..
Tapis stok sup dan keluarkan rangka ayam dan bahan2 lain. Alihkan. Masak babat daging lembu ke dalam periuk air mendidih. Masak selama 15-20 minit. Keluarkan dan kemudian cuci babat dan buang lemak yang berlebihan. Potong babat menjadi kepingan nipis.
Masukkan pula urat dan daging lembu dalam air mendidih,masak slama 15-20 minit.
Angkat kemudian dipotong menjadi kepingan. Masukkan air bekas memasak babat,urat dan daing tadi ke dalam stok sup utama ( rangka ayam).
Panaskan minyak di dalam periuk dengan api sederhana tinggi. Apabila panas, tambah halia dan kacau selama 20- 30 saat.
Tambah baki bahan-bahan (A). Goreng sehingga wangi.
Tuang dalam stok sup dan masak sehingga mendidih.Masukkan daging babat,urat dan daging. Kemudian perlahankan api dan reneh selama 1 jam sehingga daging lembut. Tambah perasa B untuk sesuaikan rasa.
Untuk hidangan, masukkan mee dan taugeh ke dalam mangkuk. kemudian tuangkan sup beserta bahan2 daging tadi,bawang goreng dan hirisan daun ketumbar. makan semasa panas dengan sos cili.
Untuk sos cili
Campurkan semua bahan-bahan dalam pengisar. Kisar sehingga halus.