Thursday, 13 June 2013
Ikan ampap special..(Resepi istimewa org sabah)
Sumber :Ubahsuai oleh ARAZ
BAHAN-BAHANNYA ;
Sekilo ikan (apa2 ikan pun boleh...)
Setengah bungkus asam jawa ( ambil airnya sahaja)
Garam, ajinomoto mengikut selera masing..
Lada kering atau cili boh yg telah digiling
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 cm halia,sebatang serai, 3 biji bwng merah,, sebiji bwng putih (tumbuk atau kisar)
sedikit minyak makan
cili padi..lagi pedas lagi sedap
CARA MASAK :
Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit,garam, aji, lada kering, serbuk kunyit,cili padi dan bahan-bahan yg dikisar tadi..kemudian masukkan air asam jawa,masukkan dalam periuk yang agak tebal supaya tak mudah hangus..Masak dengan api yg sederhana..bila mendidih, tuangkan 2 sudu minyak makan @ masak..tunggu sehingga kuah agak pekat dan berkilat..cubala...
Ikan ampap special..(Resepi istimewa org sabah)
Sumber :Ubahsuai oleh ARAZ
BAHAN-BAHANNYA ;
Sekilo ikan (apa2 ikan pun boleh...)
Setengah bungkus asam jawa ( ambil airnya sahaja)
Garam, ajinomoto mengikut selera masing..
Lada kering atau cili boh yg telah digiling
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 cm halia,sebatang serai, 3 biji bwng merah,, sebiji bwng putih (tumbuk atau kisar)
sedikit minyak makan
cili padi..lagi pedas lagi sedap
CARA MASAK :
Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit,garam, aji, lada kering, serbuk kunyit,cili padi dan bahan-bahan yg dikisar tadi..kemudian masukkan air asam jawa,masukkan dalam periuk yang agak tebal supaya tak mudah hangus..Masak dengan api yg sederhana..bila mendidih, tuangkan 2 sudu minyak makan @ masak..tunggu sehingga kuah agak pekat dan berkilat..cubala...