Thursday, 13 June 2013

Ikan ampap special..(Resepi istimewa org sabah)



Sumber :Ubahsuai oleh ARAZ

BAHAN-BAHANNYA ;

Sekilo ikan (apa2 ikan pun boleh...)

Setengah bungkus asam jawa ( ambil airnya sahaja)

Garam, ajinomoto mengikut selera masing..

Lada kering atau cili boh yg telah digiling

2 sudu kecil serbuk kunyit

2 cm halia,sebatang serai, 3 biji bwng merah,, sebiji bwng putih (tumbuk atau kisar)

sedikit minyak makan

cili padi..lagi pedas lagi sedap



CARA MASAK :

Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit,garam, aji, lada kering, serbuk kunyit,cili padi dan bahan-bahan yg dikisar tadi..kemudian masukkan air asam jawa,masukkan dalam periuk yang agak tebal supaya tak mudah hangus..Masak dengan api yg sederhana..bila mendidih, tuangkan 2 sudu minyak makan @ masak..tunggu sehingga kuah agak pekat dan berkilat..cubala...

Ikan ampap special..(Resepi istimewa org sabah)



Sumber :Ubahsuai oleh ARAZ

BAHAN-BAHANNYA ;

Sekilo ikan (apa2 ikan pun boleh...)

Setengah bungkus asam jawa ( ambil airnya sahaja)

Garam, ajinomoto mengikut selera masing..

Lada kering atau cili boh yg telah digiling

2 sudu kecil serbuk kunyit

2 cm halia,sebatang serai, 3 biji bwng merah,, sebiji bwng putih (tumbuk atau kisar)

sedikit minyak makan

cili padi..lagi pedas lagi sedap



CARA MASAK :

Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit,garam, aji, lada kering, serbuk kunyit,cili padi dan bahan-bahan yg dikisar tadi..kemudian masukkan air asam jawa,masukkan dalam periuk yang agak tebal supaya tak mudah hangus..Masak dengan api yg sederhana..bila mendidih, tuangkan 2 sudu minyak makan @ masak..tunggu sehingga kuah agak pekat dan berkilat..cubala...