Monday, 10 June 2013

Air asam



Sumber : ARAZ

BAHAN2NYA

- Bawang besar, bawang merah, bawang putih ( hiris nipis2) kuantiti ikut suka.

- Sedikit belacan,garam,aji dan gula

- Limau kasturi,hiris nipis atau belah 4, dan masukkan bersama kulit.Jangan perah.

- cili padi

- Hirisan tomnato

- asam jawa..guna adabi..senang..


CARA-CARANYA :

Masukkan semua bahan ke dalam sebuah bekas yang sesuai, kemudian tuangkan asam jawa yang dibancuh dengan air suam..(lebih kepada panas).. kemuadian gaul sehingga mesra..sesuaikan rasa dan bolehlah digunakan untuk mencicah makanan yabg dibakar seperti ikan bakar, sotong bakar, kerang bakar & yang sewaktu dengannya..:-)

Air asam



Sumber : ARAZ

BAHAN2NYA

- Bawang besar, bawang merah, bawang putih ( hiris nipis2) kuantiti ikut suka.

- Sedikit belacan,garam,aji dan gula

- Limau kasturi,hiris nipis atau belah 4, dan masukkan bersama kulit.Jangan perah.

- cili padi

- Hirisan tomnato

- asam jawa..guna adabi..senang..


CARA-CARANYA :

Masukkan semua bahan ke dalam sebuah bekas yang sesuai, kemudian tuangkan asam jawa yang dibancuh dengan air suam..(lebih kepada panas).. kemuadian gaul sehingga mesra..sesuaikan rasa dan bolehlah digunakan untuk mencicah makanan yabg dibakar seperti ikan bakar, sotong bakar, kerang bakar & yang sewaktu dengannya..:-)