Tuesday, 9 July 2013
MARLIN MASAK KICAP ISTIMEWA
Istimewanya resepi ni ialah ikan marlin yg ada rasa dan bau tersendiri..tu sbb dlm masakan ni sy masukkan serbuk kari utk tenggelamkan bau ikan yg agak kuat..Beberapa kali sy hidangkan msakan ni pd rakan2..smua brtanya apa resepi masakan ikan ni sbb sedap sangat..sbnrnya yg sedap bkn resepi..tapi jnis ikan..hehehe..nak tau rupa nikan marlin..tnya pacik google k..dan ikan ni banyak dijual di pasar Tuaran..
BAHAN-BAHANNYA ;
- Ikan marlin
- minyak utk menumis
- rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga,cengkih,bunga lawang)
- serbuk kari
- kicap manis
- bawang bombay (Jngn guna bwng merah kcil sbb tk sedap utk ikan marlin),putih,halia,serai
- Sedikit lada besar hijau (penting utk rasa)
- Buah keras
- GGA (garam,gula -seelok2nya gula perang & aji)
CARA-CARANYA :
Mula-mula..panaskan minyak,masukkan bwng bombay,halia,serai,tumis hingga naik bau, masukkan rempah 4 sekawan..tumis lagi, masukkan rempah kari yg sdh dibancuh,dgn sedikit air & buah keras..masak kari agak lama utk elak rasa kari mentah..kalau kering tambah air..jaga hangus utk elak msakan jadi pahit. tumis kari hingga timbul minyak..kalau sy menumis kari perlu 15 hingga 30 minit..Jika malas tumkis lama2..masukkan ja kari tanpa bancuh dgn air,tapi pastikan api perlahan dan jaga hangus..kemudian masukkan ikan..tambah sedikit air,letak GGA..bila air hampir kering,masuk lada besar dan letak kicap dan gaul hingga ikan masak dan agak kering..boleh hias dgn bwg besar dan cili merah..tapi sy malas mo hias2..hidang dn trus ngap..mabelles..
MARLIN MASAK KICAP ISTIMEWA
Istimewanya resepi ni ialah ikan marlin yg ada rasa dan bau tersendiri..tu sbb dlm masakan ni sy masukkan serbuk kari utk tenggelamkan bau ikan yg agak kuat..Beberapa kali sy hidangkan msakan ni pd rakan2..smua brtanya apa resepi masakan ikan ni sbb sedap sangat..sbnrnya yg sedap bkn resepi..tapi jnis ikan..hehehe..nak tau rupa nikan marlin..tnya pacik google k..dan ikan ni banyak dijual di pasar Tuaran..
BAHAN-BAHANNYA ;
- Ikan marlin
- minyak utk menumis
- rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga,cengkih,bunga lawang)
- serbuk kari
- kicap manis
- bawang bombay (Jngn guna bwng merah kcil sbb tk sedap utk ikan marlin),putih,halia,serai
- Sedikit lada besar hijau (penting utk rasa)
- Buah keras
- GGA (garam,gula -seelok2nya gula perang & aji)
CARA-CARANYA :
Mula-mula..panaskan minyak,masukkan bwng bombay,halia,serai,tumis hingga naik bau, masukkan rempah 4 sekawan..tumis lagi, masukkan rempah kari yg sdh dibancuh,dgn sedikit air & buah keras..masak kari agak lama utk elak rasa kari mentah..kalau kering tambah air..jaga hangus utk elak msakan jadi pahit. tumis kari hingga timbul minyak..kalau sy menumis kari perlu 15 hingga 30 minit..Jika malas tumkis lama2..masukkan ja kari tanpa bancuh dgn air,tapi pastikan api perlahan dan jaga hangus..kemudian masukkan ikan..tambah sedikit air,letak GGA..bila air hampir kering,masuk lada besar dan letak kicap dan gaul hingga ikan masak dan agak kering..boleh hias dgn bwg besar dan cili merah..tapi sy malas mo hias2..hidang dn trus ngap..mabelles..