Sunday, 30 June 2013

AYAM MINANG



Resepi ni antara peberet kami sekeluarga sebabnya my hubby suka gi makan di restoran padang ibu KK..memandangkan makan d situ mahal dr restoran biasa,sy google & belajar msk lauk-pauk yg suami gemar makan di sana..haaah..akhirnya masakan sy dpuji suami sama malah lbih sedap dr restorn padan sebab FREE...haha..jimat & bijak...

Sumber :www.resepiibundo.com

4 ekor ayam
2 inci lengkuas*
2 inci halia*
seketul kunyit (agak-agaklah) *
4 biji bawang besar (sederhana besar)*
6 ulas bawang putih*
8 biji buah keras*
6 biji cili merah* (tambah sekiranya mahu pedas)
12 biji cili api* (tambah sekiranya mahu pedas)
8 batang serai *
2 helai daun kunyit *
8 helai daun limau purut dibuang tulangnya *
2 biji kelapa di asingkan santan pekat dan santan cair
1 cube stok ayam
garam secukup rasa
2 keping asam gelugur
1/4 cawan minyak untuk menumis

Cara:
Bersihkan ayam daan toskaan airnya.
Blender semua bahan yang bertanda *.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender. Masak sehingga bahan tumisan masak dan airnya kering.
Masukkan ayam. Biarkan air ayam keluar dan kering.
Masukkan separuh santan cair. Kemudian masukkan santan pekat garam dan cube ayam.
Masukkan asam gelugur apabila kuah mendidih.
Masak sehingga kuah pekat.
(nota: santan cair guna separuh sahaja)..




AYAM MINANG



Resepi ni antara peberet kami sekeluarga sebabnya my hubby suka gi makan di restoran padang ibu KK..memandangkan makan d situ mahal dr restoran biasa,sy google & belajar msk lauk-pauk yg suami gemar makan di sana..haaah..akhirnya masakan sy dpuji suami sama malah lbih sedap dr restorn padan sebab FREE...haha..jimat & bijak...

Sumber :www.resepiibundo.com

4 ekor ayam
2 inci lengkuas*
2 inci halia*
seketul kunyit (agak-agaklah) *
4 biji bawang besar (sederhana besar)*
6 ulas bawang putih*
8 biji buah keras*
6 biji cili merah* (tambah sekiranya mahu pedas)
12 biji cili api* (tambah sekiranya mahu pedas)
8 batang serai *
2 helai daun kunyit *
8 helai daun limau purut dibuang tulangnya *
2 biji kelapa di asingkan santan pekat dan santan cair
1 cube stok ayam
garam secukup rasa
2 keping asam gelugur
1/4 cawan minyak untuk menumis

Cara:
Bersihkan ayam daan toskaan airnya.
Blender semua bahan yang bertanda *.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender. Masak sehingga bahan tumisan masak dan airnya kering.
Masukkan ayam. Biarkan air ayam keluar dan kering.
Masukkan separuh santan cair. Kemudian masukkan santan pekat garam dan cube ayam.
Masukkan asam gelugur apabila kuah mendidih.
Masak sehingga kuah pekat.
(nota: santan cair guna separuh sahaja)..