Saturday, 6 July 2013
NASI BERIYANI EKSPRESS DAN GULAI KURKAR
Resepi nasi beriyani sy adalah sngt simple tapi sedap tau..tak maula cerewet sangat sebab buang masa..kita kan wanita yg sentiasa sibuk..hehe..sempena kedatangan Ramadhan Al-mubarak..boehla cuba resepi ni ye..
BAHAN-BAHANNYA:
- 2 tin (ikut sukatan tin susu pekat manis saiz paling rendah) Beras basmathi (sy guna beras wangi siam ja..)
- 2 sudu makan Minyak sapi utk menumis
- 1 tin susu cair dan air..(sy tak guna susu cair utk kurangkan kalori)-main agak2 ja..sukat guna jari..hehe
- 3 sudu Rempah beriyani..(boleh beli yg sdh pack sedia d supermarket)(bancuh dgn air)
- Bawang merah, bawang putih, halia (kisar)
- Pandan..(sy guna paste dlm botol..hehe), sedikit pewarna kuning, garam, serbuk perasa
- Lada merah,lada hijau,daun ketumbar,daun bawang, bawang goreng,gajus dan kismis(sy guna lada hijau & lada merah ja,sebab itu ja yg ada drumah..tapi kalau nak lebih wangi kena ada semua bahan ni la..)
CARA-CARANYA ;..(JENG2..MAIN TERJUN JA)..
1. Basuh beras,masukkan dlm periuk (sy msk atas dapur gas..).
2. Panaskan minyak sapi, masukkan bahan2 kisar..tumis hingga naik bau..kemudian masukkan rempah beriyani tadi..tumis sampai pecah minyak.
3. Masukkan pandan,lada merah,hijau,pewarna kuning,garam,serbuk perasa,daun ketumbar,daun bawang..
4. tuangkan bahan ke dalam periuk berisi beras tadi..kacau, masuk susu cair, dan air..seimbangkan..supaya nasi tak lembik..air krgkan sebab nasi cepat lembik sebab ada minyak sapi..
5. Kacau nasi bila agak kering, jika nasi krg air, tambah sedikit air panas..kecilkan api,tutup periuk..
6. Masukkan gajus dan kismis jika suka..semasa menghidang taburkan dengan bawang goreng..sedap dmakan dengan acar dan gulai kari,kurma,dalca hatta sardin jika suka..hehe..selamat mencuba..
NASI BERIYANI EKSPRESS DAN GULAI KURKAR
Resepi nasi beriyani sy adalah sngt simple tapi sedap tau..tak maula cerewet sangat sebab buang masa..kita kan wanita yg sentiasa sibuk..hehe..sempena kedatangan Ramadhan Al-mubarak..boehla cuba resepi ni ye..
BAHAN-BAHANNYA:
- 2 tin (ikut sukatan tin susu pekat manis saiz paling rendah) Beras basmathi (sy guna beras wangi siam ja..)
- 2 sudu makan Minyak sapi utk menumis
- 1 tin susu cair dan air..(sy tak guna susu cair utk kurangkan kalori)-main agak2 ja..sukat guna jari..hehe
- 3 sudu Rempah beriyani..(boleh beli yg sdh pack sedia d supermarket)(bancuh dgn air)
- Bawang merah, bawang putih, halia (kisar)
- Pandan..(sy guna paste dlm botol..hehe), sedikit pewarna kuning, garam, serbuk perasa
- Lada merah,lada hijau,daun ketumbar,daun bawang, bawang goreng,gajus dan kismis(sy guna lada hijau & lada merah ja,sebab itu ja yg ada drumah..tapi kalau nak lebih wangi kena ada semua bahan ni la..)
CARA-CARANYA ;..(JENG2..MAIN TERJUN JA)..
1. Basuh beras,masukkan dlm periuk (sy msk atas dapur gas..).
2. Panaskan minyak sapi, masukkan bahan2 kisar..tumis hingga naik bau..kemudian masukkan rempah beriyani tadi..tumis sampai pecah minyak.
3. Masukkan pandan,lada merah,hijau,pewarna kuning,garam,serbuk perasa,daun ketumbar,daun bawang..
4. tuangkan bahan ke dalam periuk berisi beras tadi..kacau, masuk susu cair, dan air..seimbangkan..supaya nasi tak lembik..air krgkan sebab nasi cepat lembik sebab ada minyak sapi..
5. Kacau nasi bila agak kering, jika nasi krg air, tambah sedikit air panas..kecilkan api,tutup periuk..
6. Masukkan gajus dan kismis jika suka..semasa menghidang taburkan dengan bawang goreng..sedap dmakan dengan acar dan gulai kari,kurma,dalca hatta sardin jika suka..hehe..selamat mencuba..